Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kölcsey Ferenc: Himnusz 190 éves évforduló 01.22
  2013-01-22 22:38:49, kedd
 
  Kölcsey Ferenc: Himnusz 190 éves évforduló 01.22

...... .........


Százkilencven éve, 1823. január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból című költeményét, amely Erkel Ferenc zenéjével Magyarország nemzeti himnusza lett; e napot 1989 óta a magyar kultúra napjaként ünnepeljük.
- A Habsburg Birodalomnak - amelynek Magyarország is része volt - 1797-ben, a napóleoni háborúk idején született himnusza. Joseph Haydn angliai koncertkörútján tapasztalta meg, hogy milyen lelkesítő hatással van az angolokra a brit himnusz, a God Save the King, és hazatérve hasonló, a hazafias érzelmek felkeltésére alkalmas darabot komponált. Így született meg Leopold Haschka versére a Gott erhalte Franz den Kaiser. A dal először 1797. február 12-én, I. Ferenc császár születésnapján csendült fel. A darab - amelynek magyar szövege is megszületett - a kezdetektől a soknemzetiségű Habsburg Birodalom, majd az Osztrák-Magyar Monarchia himnuszának számított, hivatalos eseményeken ez csendült fel. Magyarországon azonban soha nem lett igazán népszerű.
A magyarságnak a 19. századig nem volt nemzeti himnusza, Kölcsey műve előtt a katolikus magyarok nemzeti imaként a Boldogasszony anyánk című, valószínűleg a 18. század elején keletkezett egyházi népéneket és az Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga kezdetű Szent István-éneket, a reformátusok a 90. zsoltárt (Tebenned bíztunk eleitől fogva) énekelték. Felekezeti hovatartozástól függetlenül népszerű volt a hatóságok által tiltott Rákóczi-induló is, amelyet később a francia Hector Berlioz és Liszt Ferenc is megzenésített.
Kölcsey 1815-ben Szatmárcsekére költözött öccséhez, akinek rossz gazdálkodása miatt a családi birtok rendbetétele a költő vállára nehezedett. Vidéki elszigeteltségében, magányában formálta költészetét, új műfajokkal próbálkozott; 1821-től kezdődő lírai korszakának fő műfaja a hazafias szabadságóda és a népköltészet eredményeit felhasználó lírai dal lett. A bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozódása idején, 1823 januárjában keletkezett hazafias költészetének legnagyobb remeke, a Hymnus.
- A vers keretét adó első és utolsó versszak - a könyörgés - imát, fohászt tartalmaz. A keret által közrefogott versszakokban a költő számot vet a nemzet múltjával, fölidézi a honfoglalásnak és Mátyás korának dicső jeleneteit, majd a nagy katasztrófákra, a tatárjárásra, a török hódításra, a szabadságharcok bukására emlékeztet. A hatodik és hetedik versszak már jelen időre vált. A bűnök felemlítése a vallásos szellemű hazafias költészetet idézi, egyben fájdalmas önbírálat is. A vers végén ismét felhangzik a fohász, de a költő ekkor már szánalomért könyörög Istenhez.
- A Hymnus először 1829-ben Kisfaludy Károly Aurorájában jelent meg, a kéziraton még szereplő "Magyar nép zivataros századaiból" alcím nélkül, ami egyes irodalomtörténészek szerint szerkesztői önkény vagy a cenzúra kijátszása miatt történt. A Hymnus 1832-ben, Kölcsey munkáinak első kötetében már a szerző által adott alcímmel látott napvilágot.
- A Himnusz megzenésítésére 1844-ben, a költő halála után hat évvel hirdetett pályázatot Bartay András, a pesti Nemzeti Színház igazgatója. A 20 arany pályadíjat a beérkezett tizenhárom pályaműből Erkel Ferencnek, a Nemzeti Színház karmesterének ítélte a zsűri, a mű bemutatására 1844. július 2-án a Nemzeti Színházban került sor, hivatalos állami ünnepségen 1848. augusztus 20-án csendült fel először. A 190 éves Himnuszt a közmegegyezés tette nemzeti imádságunkká, hivatalosan azonban csak az 1949-es alkotmányt alapjaiban módosító 1989. évi XXXI. törvény iktatta nemzeti jelképeink sorába.

Isten, áldd meg a magyart,
Jó kedv­vel, bőséggel,
Nyújts feléje védő kart,
Ha küzd ellenséggel;
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt,
Meg­bűnhődte már e nép
A múl­tat s jövendőt!

Ősein­ket felhozád
Kár­pát szent bércére,
Álta­lad nyert szép hazát
Ben­deg­úz­nak vére.
S merre zúg­nak habjai
Tiszá­nak, Dunának,
Árpád hős magzatjai
Fel­vi­rá­go­zá­nak.

Értünk Kun­ság mezein
Ért kalászt lengettél,
Tokaj szőlő­vesszein
Nek­tárt csepegtettél.
Zász­lónk gyak­ran plántálád
Vad török sáncára,
S nyögte Mátyás bús hadát
Bécs­nek büszke vára.

Hajh, de bűne­ink miatt
Gyúlt harag kebledben,
S elsúj­tád villamidat
Dörgő fel­le­ged­ben,
Most rabló mon­gol nyilát
Zúgat­tad felettünk,
Majd töröktől rabigát
Vál­la­inkra vettünk.

Hány­szor zen­gett ajkain
Ozmán vad népének
Vert hadunk csonthalmain
Győ­ze­delmi ének!
Hány­szor támadt tenfiad
Szép hazám, kebledre,
S let­tél mag­za­tod miatt
Mag­za­tod hamvvedre!

Bújt az üldö­zött s felé
Kard nyúl barlangjában,
Szerte nézett, s nem lelé
Hon­ját a hazában,
Bércre hág, és völgybe száll,
Bú s két­ség mellette,
Vér­özön lábainál,
S láng­ten­ger felette.

Vár állott, most kőhalom;
Kedv s öröm röpkedtek,
Halál­hör­gés, siralom
Zaj­lik már helyettek.
S ah, sza­bad­ság nem virúl
A holt­nak véréből,
Kínzó rab­ság könnye hull
Árvánk hő szeméből!

Szánd meg, isten, a magyart
Kit vészek hányának,
Nyújts feléje védő kart
Ten­ge­rén kínjának.
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt,
Meg­bűnhődte már e nép
A múl­tat s jövendőt!

/Cseke, 1823. január 22./


Bessenyei Ferenc szavalja videó Link

Szilveszter 2012 Újév 2013 M1 téli képek, himnusz (Gyerek kórus előadásában Lánchídon), Áder János beszédje .Videó
Link
........

 
 
1 komment , kategória:  versek  
Címkék: szabadságharcok, hovatartozástól, megzenésítésére, intézkedéseinek, koncertkörútján, születésnapján, alkotmánytipró, honfoglalásnak, katasztrófákra, soknemzetiségű, magyarországon, szatmárcsekére, megzenésített, karmesterének, költészetének, közmegegyezés, versszakokban, százkilencven, boldogasszony, csepegtettél, megszületett, felkeltésére, tatárjárásra, gazdálkodása, magyarország, bemutatására, birodalomnak, valószínűleg, imádságunkká, csonthalmain, népköltészet, szabadságóda, magyarságnak, reformátusok, rendbetétele, barlangjában, magyar kultúra, napóleoni háborúk, brit himnusz, hazafias érzelmek, soknemzetiségű Habsburg, katolikus magyarok, hatóságok által, francia Hector, családi birtok, költő vállára, hazafias szabadságóda, népköltészet eredményeit, bécsi udvar, vers keretét, keret által, költő számot, Kölcsey Ferenc, Kölcsey Ferenc Hymnus, Erkel Ferenc, Habsburg Birodalomnak, Joseph Haydn, Leopold Haschka, Habsburg Birodalom, Osztrák-Magyar Monarchia, Szent István-éneket, Hector Berlioz, Liszt Ferenc, Kisfaludy Károly Aurorájában, Bartay András, Nemzeti Színház, Erkel Ferencnek, Nemzeti Színházban, Értünk Kun­ság, Bessenyei Ferenc, Áder János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Szép estét  György napra  Facebookon kaptam  A Föld napja  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  A keserű igazság  S a dalok tanulsága  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjt  Palóc Grand Canyon  Nehezen engedem  Minden szülő a lényével nevel.  próbáljuk ki az őszinteséget  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Pillangó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Amit átélünk,  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Gondolatok az életről és szere...  A Mester kezének érintése  Föld napja április 22  802 esztendeje, 1222. április ...  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Beney Zsuzsa - Sirató  Április 22. a Föld napja,  A hét szűk esztendő  Két ember becsülete  Paul David Tripp Április 24  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Gárdonyi Géza - Április végén  Szép estét kedves látogatóimna...  A boldogság ült a világvégén  William Shakespeare idézet  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Naplemente  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Minden gyerek jó.  Irgalom és ítélet  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes esti időtöltést  A hét szűk esztendő  Miért nem menti meg Jézus...  Esti kép  A Gömb  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Jó éjt  Rögtön puha Mézes Krémes  Amit átélünk,  Bella István: Zsoltár 
Bejegyzés Címkék
magyar kultúra, napóleoni háborúk, brit himnusz, hazafias érzelmek, soknemzetiségű Habsburg, katolikus magyarok, hatóságok által, francia Hector, családi birtok, költő vállára, hazafias szabadságóda, népköltészet eredményeit, bécsi udvar, vers keretét, keret által, költő számot, nemzet múltjával, nagy katasztrófákra, török hódításra, szabadságharcok bukására, bűnök felemlítése, vallásos szellemű, vers végén, költő ekkor, cenzúra kijátszása, szerző által, költő halála, pesti Nemzeti, beérkezett tizenhárom, közmegegyezés tette, 1949-es alkotmányt, holt­nak véréből, szabadságharcok, hovatartozástól, megzenésítésére, intézkedéseinek, koncertkörútján, születésnapján, alkotmánytipró, honfoglalásnak, katasztrófákra, soknemzetiségű, magyarországon, szatmárcsekére, megzenésített, karmesterének, költészetének, közmegegyezés, versszakokban, százkilencven, boldogasszony, csepegtettél, megszületett, felkeltésére, tatárjárásra, gazdálkodása, magyarország, bemutatására, birodalomnak, valószínűleg, imádságunkká, csonthalmain, népköltészet, szabadságóda, magyarságnak, reformátusok, rendbetétele, barlangjában, próbálkozott, hivatalosan, századaiból, keletkezett, aurorájában, közrefogott, tapasztalta, függetlenül, himnuszának, eseményeken, ellenséggel, korszakának, eredményeit, felhasználó, januárjában, költészetét, kezdetektől, szerkesztői, szánalomért, szilveszter, költészetet, előadásában, felemlítése, költeményét, pályázatot, műfajokkal, emlékeztet, fokozódása, felekezeti, kijátszása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7565
  • e Hét: 42551
  • e Hónap: 75705
  • e Év: 309452
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.